Hoppa till sidans innehåll

Slite skärgård


Länsstyrelsen vill att Slite skärgård skall vara naturreservat.

Området sägs vara ett unikt gotländskt skärgårdsområde med höga naturvärden både på land och i vatten och med stor betydelse för det rörliga friluftslivet.

Slite skärgård består av havsmiljön och flera öar mellan Slite och ön Furilden vid Gotlands östra kust. Området är drygt 6000 hektar varav 5959 hektar är vatten.

De tiotal öar och skär som ingår i det tänkta naturreservatet är olika stora. Många olika fågelarter håller till på öarna, framförallt häckande sjöfågel.

Även under vattenytan är förutsättningarna goda för ett artrikt marint liv med ålgräsängar, blåstångsbälten och musselbankar.

Om beslutet om naturreservat vinner laga kraft blir Slite skärgård Gotlands andra marina naturreservat. Salvorev-Kopparstenarna sträcker sig från östra Fårö norrut bortom Gotska Sandön till Kopparstenarna och är ett tillhåll för gråsäl och viktigt område för sjöfågel och fisk.

Några av öarna kan angöras, andra får ses på avstånd. Vi har Grundet, Enholmen, Majgu och Asunden (som kanske inte kan betraktas som ö eftersom den har landförbindelse). Lite längre österut ser man Skenalden och Hojskär och utanför St Olofsholm ligger Ytterholmen.

Uppdaterad: 13 FEB 2019 10:32 Skribent: Roger Hammarström
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Slite Båtklubb - Segling
Tillväxt Gotland, Donners plats 1
62157 Visby

Besöksadress:
Lännahamnen
62448 Slite

Kontakt:
Tel: +46708787590
E-post: kassor@slitebatklubb...

Se all info